Detail akce

Mezinárodní jazyk

Datum 7. 1. 2025
Čas16:00
PřihláškaPřihlašovací formulář na Mezinárodní jazyk
Cena100 Kč

Kurz pro začátečníky.

Chcete se v krátké době naučit základy mezinárodního jazyka a získat nové přátele? Vyzkoušejte esperanto. Čeká nás 12 setkání, začínáme 7. 1. 2025, poté každé úterý od 16 do 17 hodin.

Termíny lekcí: 7. 1., 14. 1., 21. 1., 28. 1., 4. 2., 11. 2., 18. 2., 25. 2., 4. 3., 11. 3., 18. 3. a 25. 3. 2025, vždy od 16 do 17 hodin.

Místo konání: Knihovna města Mladá Boleslav, V. Klementa 1229, společenská místnost, 2. patro ( k dispozici je výtah).

Cena kurzu: 100 Kč (platba na místě, na první lekci)

Přihlášení na kurz: přihlášení je nutné předem v knihovně, v oddělení pro dospělé čtenáře, nebo online na www.kmmb.cz.

Potřebnou základní slovní zásobu v esperantu lze zvládnout poměrně rychle a hned ji je možno začít aktivně využívat. Již po šesti měsících studia někteří lidé dovedou hovořit plynule. Můžete se tedy již v červenci 2025 domluvit na světovém kongresu v Brně. Očekává se asi 1500 lidí ze 70 zemí ze všech světadílů (kromě Antarktidy). Esperantisté jsou vesměs lidé otevření a rádi si povídají s jinými lidmi. Je snazší navázat kontakt s esperantistou na esperantském setkání než s běžným cizincem na dovolené. Mezi esperantisty jsou lidé nejrůznějších zájmů a profesí, z kterých si určitě vyberete.

Esperanto je živý evropský jazyk. Díky své jednoduché a pravidelné mluvnici je poměrně snadno naučitelné. Naučíte se tak modelový jazyk, díky tomu bude snazší porozumět systému jiných jazyků, kde je obvykle několik způsobů časování, skloňování a řada výjimek. Proběhla již řada výzkumů, které prokázaly propeudickou roli esperanta. Žáci, kteří začínali s esperantem, se druhý cizí jazyk učili rychleji, než ti, kteří začínali rovnou s cizím jazykem.

Český psychiatr Max Kašparů doporučuje esperanto jako jeden ze způsobů prevence Alzheimerovy choroby. U osob, které jsou bilingivní, nastupuje demence průměrně o pět let později, než u osob, které hovoří pouze jedním jazykem.

Esperantská kultura a literatura je celosvětová. Jestli rádi čtete, máte k dispozici nepřeberné množství původních i přeložených děl světové literatury. Navíc si můžete přečíst i knihy přeložené z méně známých jazyků, které nenajdete v češtině. Za 135 let existence jazyka v něm bylo napsáno mnoho původních děl i překladů. Nemusíte se tedy obávat, že byste po kurzu neměli co číst.